Je eigen systeem

Mijn Media Design: DIY Focus stap 3

De derde stap voor meer focus met betrekking tot jouw design ideeën: Je eigen systeem maken

Met systeem bedoel ik middelen om te ordenen en routine in je werk te krijgen. Een voorbeeld: als ik een social media post ga maken is dat vaak spontaan. Hierdoor kan er veel diversiteit in ontwerpen ontstaan, ik doe dat bewust om zo te kunnen laten zien dat ik meerdere stylen kan maken. Maar voor mijn andere liefde Dj-en wil ik een herkenbaar stijl en een systeem.

Routine in je werk

Als voorbeeld hier de routine om een mix te plaatsen:

 • Meestal nieuwe muziek aanschaffen
 • Liedjes die er bij passen samen in een lijst zetten
 • De liedjes cue points geven
 • De mix oefenen/ testen
 • De mix opnemen
 • Omzetten naar mp3
 • Mix Uploaden
 • 1 van de vooraf opgemaakte covers erbij of 1 variant maken
 • De playlist erbij zetten
 • Openbaar zetten
 • Delen op kanalen

Ik ben tot deze routine gekomen doordat ik het de eerste keer ervaarde door te doen en het voor mijzelf in een notitie had gezet wat deze route was zodat ik het niet twee keer opnieuw hoefde uit te vinden. Na een tijdje vergeet je nieuwe taken weer als je ze niet zo vaak repeteert en dan is zo’n notitie fijn.

Routine in je dag

Routine in je dag helpt je ook bij focus. De dag beginnen met kleine rituelen zoals een kopje koffie drinken, wat schrijven en visualiseren helpen voor regelmaat en daarmee focus omdat het na een tijdje doen niks nieuw meer is en dat vinden je hersenen fijn. Nog een fijne routine is de doelen en intentie voor de dag bepalen en deze bijvoorbeeld met een huddle partner bespreken.

Huddelen

Dat is weer iets wat ik leerde bij 365 Succesvol, een kort telefoontje of gesprek met iemand of collega’s waarin je bespreekt:

 • Wat je aan successen hebt geboekt
 • Wat je gaat doen
 • En of je ergens op vast loopt

Het kan dus heel kort en soms wat langer duren, er zijn inmiddels verschillende varianten voorbij gekomen maar fijt is dat je een soort van commitment aangaat met een ander door het uit te spreken.

Zorgen voor beweging

Even tussendoor een squat liedje, de trap nemen naar de wc, even dansen, wandelen tijdens een gesprek, tussendoor de was in de droger en ophangen het zorgt dat je bloed sneller gaat stromen door je hele lijf. Je zult er een boost van kunnen krijgen. In de middag sporten vind ik ook super fijn.

Miracle Morning

Op moment van schrijven ben ik een 30 dagen challenge aan het doen van Miracle morning. Het gaat om SAVERS bedacht door El Halrold: Silence, Affirmations, Visualisation, Exsersize, Reading & Scibing. De volgorde bepaal je zelf en ik begin niet zo early. Het kan je helpen plannen concreet te maken door er bewust mee aan de slag te gaan.

Middelen om te ordenen voor je systeem

Ik had al Trello genoemd om tot ordening te komen. Ik ben echter ook een schrijver en maak graag notities van van alles en nog wat. Ik heb voor o.a. voor mijn jaardoelen tabjes gemaakt in een A5 map. Een A5 collegeblok, daar schrijf ik van alles in en die blaadjes doe ik in de juiste map. Er is één map met allerlei losse ideeën waar ik een nieuw idee snel opschrijf en in doe, het mag volgend jaar misschien aan bod komen. Uit je hoofd in de map.

Wees concreet

Mijn jaar thema map heeft een tabje waarop staat Content Creëren, niet echt concreet maar het heeft inhoud die vele subdoelen bevat om concreet te zijn. Ook notities van bijvoorbeeld, een webinar video maken, staan er in. Ik heb dit jaar twee websites voor persoonlijk gebruik gebouwd en voorzien van tekst en afbeeldingen en ook voor andere logo’s en content gemaakt door dit uit te tekenen en uit te schrijven.

Groeien

Ik wil mij blijven ontwikkelen en heb dit jaar twee voor mij nieuwe design programma’s geleerd: Adobe XD en Spark post, voor de eerste waren aantekeningen ook nodig voor het project ‘clickable demo’ dat ik geleverd heb. Project/ topic afgerond? Deze komt in een map zodat er plek is voor een nieuw (jaar of sub) doel. Spark Post zal wellicht iets voor jou zijn, ik ga er verder op in bij de volgende stap!

Waarmee kun jij meer routine gebruiken? Schrijf je ideale dag/ routine op.

Dit was stap 3 van jouw DIY Focus Stappenplan

De volgende stap gaat over: De vorm bepalen en hulp(middelen) hiervoor

Scroll naar boven