DIY website stappenplan

Zelf een website maken of niet?

Als je een website wilt zijn er tal van mogelijkheden om dit aan te pakken, verschillende manieren van maken, zelf doen of uitbesteden.

Je kunt advies vragen om je heen maar neem niet zomaar alles aan, wat voor de een werkt kan voor de ander totaal anders uitpakken, je hebt zelf een beetje kennis nodig voordat je een keuze maakt. Daarmee bespaar je tijd en geld.

Veel websites zijn met doe het zelf programma’s zoals WordPress of de jongere concurrent Wix gemaakt. Ik neem je even mee naar de tijd dat ik nog niet afgestudeerd was. 

WordPress in ’09..

“Een website maak je niet met WordPress, dat beperkt je enorm, je kunt dit makkelijker doen met Html”

Bovenstaande uitspraak zal ik tegenwoordig niet meer doen. Maar WordPress zag er niet mooi uit, weinig keuze in kleur, lang wachten na een verandering etc. Ik kon mijn creativiteit niet kwijt en besloot het maar links te laten liggen. Ik heb o.a. Leppersdesign.nl met html gebouwd, daarna is er PHP bij gekomen, lekker technisch, kost veel tijd om te leren. WordPress leer je veel sneller! Er is wel een verschil HOE je een WordPress website maken aanpakt.

Het media en webdesign lokaal

We hadden een prachtig zonnig lokaal door het dakraam, het lokaal was voorzien van een kring tafels met allemaal appeltjes om aan te werken, het liet mijn hart sneller slaan. Html 5 was in ontwikkeling en we wisten niet precies wat deze taal ons zou brengen, onzekerheid en toch nog de oude versie leren hoewel er grote veranderingen zaten aan te komen. 

Een website met Flash!

We hadden bij een andere docent, vol trots, een website gemaakt met Flash. Maar nee, dat was voor de leuk maar je had wel veel creatieve vrijheid. Sites maak je niet in Flash, het was voor animeren bedoeld, twee keer achterelkaar op dezelfde knop drukken gaf een ander resultaat om maar een voorbeeld te geven. Beweging en animatie was zo wel mogelijk door op een knop te drukken maar.. er was iets met Mac en Flash..? Dat werkte destijds dus niet samen.

Softwaremaker Adobe ondersteunt vanaf 1 januari 2021 niet langer de browserplugin Flash. Rest in peace..

Een schone website bestaat uit Html

Je wilde gewoon Html kennen, dan kon je een schone site maken zonder onnodige code zodat die lekker snel laad. Uiteindelijk heb ik Html 5 en Css geleerd (om de stijl te bepalen) in 2019 en het is een mooie basis gebleven maar ik krijg er geen energie van om met codes te werken, ondanks de programma’s die wysiwyg (what you see is what you get) zijn opgebouwd. Tegenwoordig heb je geen codes meer nodig om coole dingen te maken! Wel houd je nog steeds rekening met laadtijd hoewel vele op glasvezel kabel zijn aangesloten.

Even wachten nog..

Je drukte rond 1996 op een plaatje en moest wachten, je zag hoe regel voor regel de afbeelding in beeld kwam. Wat moest je in tussentijd dan doen? Gewoon even niks. Nu is het niet handig om afbeeldingen op A1 posterformaat, zoals in de bushokjes, op je website te plaatsen. Maak je afbeeldingen daarom op maat om de laadtijd te beperken. Hierbij is het fijn om een programma/website te hebben dat je daarbij helpt. Photoshop is er een van.

Hoe denk ik nu over WordPress?

De beperkende gedachte van WordPress hield ik jaren onnodig vast nadat ik twee pogingen had gedaan om gratis een website te maken, ergens rond 2005 en in 2014 was take 2. Totdat ik via mijn baan te maken kreeg met een WordPress website in 2018.

Er zijn nu heel veel meer mogelijkheden binnen en buiten WordPress dan destijds, ook met een gratis WordPress website! WordPress werkt ook zonder externe builder, dat is een webbouw hulpmiddel. Zonder builder leer je de basis het beste kennen met de gratis versie. Nu heb ik zelf met verschillende externe builders gewerkt (Divi, WPBakery & Site Origin) en ik ben overstag. Maar, leer eerst de basis kennen anders wordt je overweldigd.

Een klein minpunt

De laadtijd bij WordPress is een minpuntje, ook al duurt het lange na niet zooo lang als toen met de plaatjes in der beginne van het internet.

Door de vertraging gaat het tempo omlaag wat ervoor zorgt dat je beter op je woorden let. Mocht je nog wat tegenkomen op deze site, dankjewel voor het doorgeven, ik ben vooral heel creatief, geen taaldeskundige ;).

Ik heb gekozen voor WordPress

Ik heb gekozen voor WordPress omdat je het jezelf daarmee zo gemakkelijk of moeilijk mee kunt maken als je zelf wilt. Als je een WordPress site hebt kun je zelf blogs maken en teksten aanpassen. Ben je Wix tegen gekomen? Dit is momenteel de grote concurrent. Voor mij is het grote voordeel van WordPress de provider die ik zelf kan kiezen en eigen plugins, dat zijn hulp programmaatjes zoals apps.

Zelf een website maken of niet?

Er zijn verschillenden zaken om op een rijtje te zetten die de doorslag kunnen geven voor uitbesteding of zelf doen. Mijn advies is om eens te beginnen met een online visitekaartje via een gratis WordPress website. Je leert zo hoe WordPress werkt en je hebt je belangrijkste gegevens alvast online.

Ben jij een beetje technisch?

Wil je een uitgebreide workshop aanbieden, een blog maken of een webshop? Het is goed dat je vooraf nadenkt over wat je wilt. Het Online visitekaartje helpt je een gratis WordPress website te maken en om vertrouwd te raken met WordPress, daar hoef je totaal niet technisch voor te zijn. Daarnaast geef ik je de stappen die je neemt voor een professionele website waarmee je een document hebt voor houvast en waarmee je alsnog bij een webdesigner kunt aankloppen.

Waarom maakte ik een stappenplan voor Jouw Website?

Ik heb veel brede kennis opgedaan en WordPress is een van de makkelijkste maar ook meest vrije manier om een website te maken. Ik vind het leuk om je te leren je eigen huisstijl door te voeren. Ik wil je leren over de basis van WordPress zodat je weet wat je doet.

Daarnaast gaat de DIY Gids Website over de mogelijkheden binnen en buiten WordPress. Je bespaart tijd van jezelf en van een designer als je weet wat je wilt.

Dit is de eerste stap:

Stap1: Begin met je eerste gratis website

Wat verder aan bod komt in de module DIY Website:

  • Stap voor stap een gratis WordPress website maken om mee te oefenen zodat je precies weet hoe WordPress werkt, te gebruiken voor bijvoorbeeld je online CV.
  • Een stappenplan om tot een professionele (= betaalde eigen domeinnaam en provider)website te komen. Ook geschikt als je niet voor WordPress kiest.

Starten met jouw media?

Dit was informatie over DIY Start Gidsen, deze kun je los aanschaffen bij Mijn Media Design. Slechts eenmalig aan te schaffen. Voor altijd toegang.

Als Online marketeer en media vormgeefster die mee is gegaan in de online ontwikkelingen ken ik de vele wegen die naar Rome leiden, daarnaast beschik ik over een groot netwerk zodat ik altijd wel iemand weet die jou verder kan helpen, bijvoorbeeld bij grotere projecten.

Persoonlijke aandacht nodig?

Boek een Live Sessie. Dit is een online meeting met de Media Gids die jouw helpt je eigen weg te vinden met online media. Kijken waar je staat en kijken waar je heen wilt.

Voordelig: Alle DIY Start Gidsen

Neem Alle DIY Start Gidsen = stap voor stap, alles in 1. Gemakkelijk te volgen en met Gratis Online Live sessies.

Alle DIY Start Gidsen en Live sessie
  • Je logo concept maken en vormgeven
  • Je huisstijl ontwikkelen en toepassen
  • Je eigen website maken
  • Je online marketing bepalen
  • Je social media vormgeven
  • Je ideeën vorm geven

Bij aankoop van ‘Alle DIY Gidsen’ van Mijn Media Design:

BONUS: Online Live Sessies via Zoom.

  • Geen Abonnement
  • Geen dure extra’s
  • Geen upsale van producten of diensten
  • Geen uren content waar je nooit doorheen komt

Wat kun je wel verwachten?

  • De module focus en flow helpt je vooruit.
  • De DIY Start Gidsen met stappenplan zijn helder en duidelijk omschreven.
  • Ik laat je weten wat goed is aan jouw designs en ideeën.
  • Ik laat je weten wat beter kan.
  • Je kunt vragen verzamelen en in de coach sessie stellen.
  • Korte vragen via mail.

Vectoriseren, je logo scherp op elk formaat, is inbegrepen.

Dit allemaal niet nodig? kies dan voor 1 DIY Stappenplan.

Altijd met routekaart zodat jij de weg weet.

Scroll naar boven